Mindsets, mind mapping, mindhacks

A digitalizációban nehéz lesz annak boldogulnia, akit rögzült szemlélet, fix gondolkodásmód jellemez. De a szemlélet fejleszthető, változtatható.

Ha nem vagy tisztábban a mindset (gondolkodásmód, szemlélet) alapjaival olvasd el ezt a rövid cikket (pdf).

A legnehezebb helyzetben akkor vagyunk, ha alapvetően fixed mindsettel rendelkezünk. Őszintén bevallom, hogy ha ilyen emberrel kell együtt dolgoznom, akkor nem vagyok túl lelkes és a lehető leghamarabb felépítem azokat a falakat, melyek megvédenek a negatív hatásoktól. Szerencsére kevés ilyen emberrel sorsolt össze a gép.

Meggyőződésem, hogy a legtöbb kárt az ilyen típusú emberek tudják okozni és sajnos visszatérő motívum, hogy ezzel ők is tisztában vannak és használják is ezt a képességük.

De mindig van remény és megfelelő eszközök használatával „megmenthetőek”.

Operation: hard reset

Bármelyik típusba is tartozunk, az első eszköz, amivel érdemes megismerkedni és aktívan használni (bármelyik) mind mapping szoftver vagy alternatívaként, papír és ceruza. A feladat pedig mindösszesen annyi, hogy egy adott kérdést, témakört vizualizálni pár egyszerű kérdés segítségével. Nem másról van szó, mint egy olyan térkép készítéséről, ami megmutatja nekünk, hogy az adott témakörben hogyan alakul ki az álláspontunk vagy egy adott problémára milyen logika szerint adunk megoldást.

Egészen egyszerű kérdések is okozhatnak nagy felfordulást.

Akkor járunk jó úton, ha a mindmapping egyre több „megszokást” és beidegződéseket tár fel. A „miért” és a „miért van így” kérdés (lásd előző poszt) sokat segíthet, de ha hazugságon kapjuk magunkat akkor járunk igazán a helyes ösvényen.

A saját mindsetünk mellett bármilyen folyamat vagy szervezeti felépítés megfejtésére is tökéletes a mindmapping. Ebben az esetben biztosan fogunk találni olyan csomópontot, aminél a „csak”, „így alakult”, „a vezetés akarta, hogy így legyen” válaszokat fogjuk kapni. Ha létezik racionális válasz, akkor tovább léphetünk. Ha viszont olyan válaszokat kapunk, amire nincs elfogadható válasz, biztosak lehetünk benne, hogy egy fixed mindset által létrehozott szokással vert meg minket a sors. Jó hír, hogy itt lehet a legtöbbet nyerni cserébe viszont egy nagyon nehéz folyamat előtt állunk.  Ha szerencsénk van, a szokást megváltoztathatjuk racionális magyarázattal és egy új folyamatot hozhatunk létre.

Mindhacks

Az esetek nagy részében nincs könnyű dolgunk. Akár üzleti, akár magánéleti szokásokat (és ezen keresztül a merev szemlélet módot felülírni) akarunk megváltoztatni, a legkönnyebb út az, ha elkezdünk olyan szokásokat felvenni, melyek képesek felváltatni a negatív szokásokat.

A kenyér fogyasztás kérdésénél maradva, a hard reset az, ha nem veszünk kenyeret és a finomabb megoldás, az ellenszokás kialakítása az, ha olyan ételeket kezdünk el enni, amihez nincs szükségünk kenyére.

Ha azon kapjuk magunkat, hogy imádunk lógni a melóból, akkor a hard reset az, hogy olyan foglalkozást választunk, amit szeretünk csinálni, az ellenszokás pedig az, hogy megértjük, mi gátol minket ami miatt kerüljük a munkánk.

A mindhackek sora végtelen és szinte minden rossz szokásra találhatunk egy működőt. A mindhackek nem csak arra alkalmasak, hogy egy meglévő, rossz szokáson változtassunk, de tökéletes eszközök arra is, hogy új és hasznos szokásokat alakítsunk ki.

Természetesen a legnagyobb mindhack ha elkezdünk mindhackeket használni.

És ez a poszt se más, mint egy mindhack.